خبر: بیستم بهمن ماه سالجاری در جریان رویدادی تلخ، یکی از شهروندان مهابادی بعد از کشتن پدر و فرزند خردسالش اقدام به خودکشی با اسلحه میکند.
خانواده قربانیان در گفتگو با هاژه علت اصلی را افسردگی شدید بعد از ابتلا به کرونا و عدم تعادل روانی این شخص اعلام کردهاند.
آنها گفتهاند: تنها وضعیت نامتعادل روحی و روانی یکی از اعضای خانواده چنین فاجعهای را رقم زده است.
🔻تحلیل: هر چند نسبت دادن حادثهی هولناک مهاباد به کرونا باید با احتیاط زیاد صورت گیرد اما به هر روی مراجعه به روانپزشک، طرح تشخیص روانپزشکی، عدم تمایل به مصرف دارو و اقدامی چون فرار که در متن اطلاعات خانواده آمده، نشان میدهد که فرد مورد بحث بهاحتمال خیلی زیاد در ماههای گذشته از نوعی نابسامانی روانی و احتمالا جدیتر از افسردگی رنج میبرده است. در نتیجه نکتهی حائز اهمیت این است که میتوان بهطور کلی، مجموعهی این رویدادها را به یک نابسامانی روانی نسبت داد اما اینکه نام آن افسردگی و علت آن ابتلا به کووید-۱۹ باشد مواردی است که بدون وجود شواهد دقیق نسبت به آن نمیتوان بهطور قطعی نظر داد.
نکتهی دیگر اینکه اقدام تلخی چون خودکشی با تفنگ معمولا در موارد بسیار شدید علائم روانپزشکی رخ میدهد و دلایل مختلفی برای آن برشمردهاند اما به هرحال میدانیم که دسترسی آسان به وسایل کشنده اعم از سموم آفت کش یا وسایلی مثل سلاح میتواند احتمال خودکشی و یا مرگ بر اثر خودکشی را افزایش دهد. بنابراین آن چنان که دادستان محترم مهاباد در مصاحبهای پیرامون همین حادثه اشاره کردهاند، مبارزه با قاچاق اسلحه و محدود کردن دسترسی عمومی به سلاح بیتردید میتواند سهم مهمی در کاهش اینگونه موارد بازی کند.
نکته دیگر اینکه هر نوع نابسامانی روانی را میتوانیم بهعنوان عامل تسهیلکننده چنین اقدامی برشماریم، اما نباید از این مسئله غافل شویم که درمان به سادگی میتواند از بسیاری از موارد جلوگیری کند و جامعه در اینگونه موارد به جای انگ وارد کردن به دارندهی اختلال روانی در صورتی که آن را به شکل یک بیماری بپذیرد و بکوشد که در مواردی که چنین موضوعاتی پیش میآید با تسهیل مراجعه به پزشک، دریافت دارو یا خدمات روانشناختی این موارد را درمان کند، بیتردید امکان وقوع چنین مواردی در آتیه بسیار کم خواهد شد.